maandag 1 februari 2010

Extra feesten Islam

De tiende dag (27 december 2009 en 16 december 2010)

In het jaar 2 van de islamitische jaartelling (jaar 623 van onze jaartelling) stelde de profeet Mohammed de tiende dag van de maand Mahurram in als vastendag. Later werd deze dag vervangen door het vasten in de maand ramadan. Ashura is een dag van tegenstellingen, er heerst blijdschap om de dingen die moeten komen en verdriet om de dingen die voorbij zijn gegaan. Het wordt volgens de islam aanbevolen om een dag te vasten. Het is toch ook een gezellige dag, want veel mensen zoeken elkaars gezelschap op. Niet alleen in huis, maar ook op straat.


Islamitisch Nieuwjaar (18 december 2009 en 7 december 2010)

Het islamitisch Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste dag van de islamitische maand muharram. Ze herdenken dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in het jaar 622 de stad Mekka verlieten en naar Medina verhuisden. Islamieten beschouwen dit moment als het begin van hun jaartelling. Enkele generaties later zou de datum van deze verhuizing, in het Arabisch Àal-Hijra genoemd, als beginpunt voor de moslimkalender, de Hijra-kalender, worden genomen.


Jongensbesnijdenis

De islamitische besnijdenis komt voort uit een advies van de profeet Mohammed. Dit advies staat opgetekend in de 'Soenna', maar niet in de Koran. Dit houdt in, dat de besnijdenis voor moslims niet verplicht is, maar wel een morele verplichting betekent. De profeet heeft het de moslims aanbevolen, omdat hij meende dat het goed voor een man is besneden te zijn. Een besneden penis is hygiënischer, reiner, gezonder en bovendien mooier dan een onbesneden penis, aldus moslims. Het moment waarop een islamitische jongen besneden moet worden, staat niet vast. Marokkaanse moslims kiezen meestal voor een leeftijd van nul tot vier jaar voor de besnijdenis. Turkse jongens zijn meestal tussen de vijf en tien jaar, wanneer ze besneden worden. Waar dit verschil vandaan komt, is onduidelijk.


Nacht van de beslissing (15 september 2009 en 5 september 2010)

Op deze nacht ontving Mohammed de eerste openbaring van de heilige koran van engel Jibraïl. Dit gebeurde op de 27ste en allerheiligste nacht van de islamitische vastenmaand Ramadan. Openbaring van de koran aan de profeet Mohammed. Ook wel genoemd 'de waardevolle nacht' of 'nacht van de goddelijke beschikking', soms ook vertaalt als 'nacht van goddelijke maat der dingen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten