maandag 1 februari 2010

Ramadan

Wat is de betekenis en inhoud van deze viering?
Ramadan is de negende maand in de Islamitische kalender, en omdat deze kalender maar 354 dagen heeft, komt deze maand dus in alle seizoenen terecht en is er dus geen vaste periode. Ramadan duurt dertig dagen en eindigt wanneer de nieuwe maan te zien is.
Ramadan is één van de vijf zuilen (SchoolTV, 2009), en is dus voorgeschreven in de koran. In deze maand gedenken de moslims dat de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden.
Net als hun profeet Mohammed wordt in deze maand gevast en worden vrijwillige nachtgebeden verricht. Voor moslims is het vasten in deze maand een welkom geschenk. Ramadan is namelijk voor hen een maand van goede dingen. Het begin van de Ramadan wordt namelijk gezien als de genade van Allah, het midden van de Ramadan is de vergeving van Allah en het einde wordt gezien als de redding van de hel. De maand Ramadan is een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Het vasten leert de mensen zelfdiscipline en herinnert hen hoe het is om arm en hongerig te zijn. tijdens deze maand zouden de poorten van het Hellevuur worden gesloten en de poorten naar het paradijs worden geopend. Alleen degenen die vasten mogen naar binnen volgens de overlevering.

Wat zijn de tradities, gewoontes en rituelen van deze viering?
Penny (2000) vertelt dit als volgt: De maand ramadan begint als twee orthodoxe moslims de nieuwe maansikkel aan de hemel zien staan. Dit is het moment dat de volwassen moslims de hele maand, tussen zonsopgang en zonsondergang, niet mogen eten, drinken, roken of seksuele omgang hebben. Na zonsondergang en voor zonsopgang wordt er vaak uitgebreid gegeten, bij Marokkanen wordt vooral harriera en dadels gegeten, bij Turkse moslims wordt er vaak linzensoep en een soort rijstepudding gegeten, Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Het vasten is niet verplicht voor vrouwen die zwanger zijn en/ of borstvoeding geven. Als zij vrezen voor hun gezondheid of die van het kind, zijn zij vrijgesteld van vasten. Ook reizigers en zieken zijn vrijgesteld, deze worden wel geacht het vasten in te halen. tijdens de ramadan begroeten de moslims elkaar vaak met “ramadhan moebarak” of “ramadhan mabroek”, wat een gezegende ramadan betekent. Voor de moslims is het teken van respect naar elkaar toe. Verder wordt er tijdens de Ramadan een extra gebed gehouden, het Tarawieh gebed. Tarawieh betekent letterlijk "uitrusten". Dit gebed wordt extra gehouden tussen het nachtgebed en het ochtendgebed (WereldFeestenAlmanak, 2008). De profeet Mohammed zei: "Wie opstaat om gedurende de nachten van de Ramadan te bidden, met geloof en rekenend op de Goddelijke beloning, hem zal door Allah zijn fouten vergeven worden" Volgens de moslims gaat het juist om de toevlucht te zoeken bij Allah (de Verhevene), en alleen Hem om vergeving vragen en alleen Hem aanbidden. en andere vorm van aanbidding tijdens Ramadan is Itiqaf, het verblijven. Moslims kunnen vrijwillig verblijven in de moskee voor een bepaalde tijd en doel. Dit doen ze vaak in de laatste tien dagen van de Ramadan. Gedurende dit verblijf is men uitsluitende bezig met het zoeken van toenadering tot de Schepper, door middel van onder ander gebed en het lezen van de koran. Door bezoek aan de moskee raken ze afgezonderd van de wereldse zaken, kunnen ze geconcentreerd en rein denken aan Allah. De maand Ramadan staat dus in het teken van het op reine wijze herdenken en denken aan Allah, en denken aan de medemens die het moeilijker hebben.

Lesidee
Verhalen
Liedjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten