maandag 1 februari 2010

Pasen

Wat is de betekenis en inhoud van het feest?
Tijdens het Paasfeest wordt door de Christenen herdacht dat Jezus uit zijn graf is opgestaan. Dit zou drie dagen na zijn kruisiging gebeurd zijn. Bij de Rooms-Katholieken duurt Pasen acht dagen, hierin wordt het lijden, de dood en de opstanding van Jezus herdacht in missen en gebeden. Er wordt vooral aandacht besteed aan de Paaszondag en de Witte Donderdag. Op die donderdag begint namelijk de lijdensweg, het is de dag van het laatste avondmaal. De vrijdag erna werd Jezus gevangen genomen, dit nadat hij verraden was door een van zijn discipelen, Judas. Hij werd veroordeeld tot kruisdood. Jezus moest zijn eigen kruis de berg opgedragen moeten hebben waar hij gekruisigd zou worden. Vrijdag is hij gestorven en In de nacht van vrijdag op zaterdag is hij van het kruis afgehaald. Vrijdag op zaterdag nacht is hij in de rotsen gelegd, zondag was hij volgens de Christenen opgestaan.



Wat zijn de tradities, gewoontes en rituelen van dit feest?
Tijdens het Paasfeest zijn verschillende tradities en gewoontes herkenbaar, een hiervan is het verven en verstoppen van eieren. Eieren worden gebruikt, omdat het vroeger een van de weinig voedingsmiddelen waas dat beschikbaar was in de lente en het zou het lichaam kracht geven. Ook wordt het ei als symbolisch gezien voor de steen die weggerold zou zijn voor het graf van Jezus en het wordt gezien als vruchtbaarheid. De Paashaas brengt de eieren rond, de betekenis van de Paashaas is nog onbekend. Maar waarschijnlijk is gekozen voor de Paashaas omdat een haas nooit slaapt en dus alle tijd heeft om de eieren rond te brengen.
Op Paaszondag wordt de Paaskaars ontstoken als symbool voor de herrijzenis van Jezus.
Ook kun je in veel huizen een Paastak vinden ter decoratie. Thuis worden vaak ook eieren verstopt en vervolgens opgegeten. Dit gebeurt vaak tijdens het paasontbijt dat in heel gezinnen wordt gehouden. Er worden dan lekkere broodjes en eieren gegeten en vaak worden er gezellig kaarsjes aangestoken. (Penney, S., 2000)

Lesidee
Verhalen
Liedjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten