maandag 1 februari 2010

Holi

Wat is de betekenis en inhoud van dit feest?

De Vries (2003) beschrijft het als volgt: Holi is een kleurrijk festival dat gevierd wordt in februari/maart. Het is een lentefeest, waarbij men elkaar natspuit en besprenkelt met water en gekleurd poeder. Je zou het kunnen vergelijken met het Nederlandse carnaval. De bestaande normen en regels vallen even weg en alles mag.

Het verhaal achter Holi is dat de god van vernietiging, Shiva, ervoor zorgde dat koning Hiranyakashipu onsterfelijk werd. De koning was erg trots dat hij de gelukkige was, maar gedroeg zich ook erg wreed en verwaand. Iedereen was gehoorzaam en de koning was de enige die aanbeden mocht worden. De zoon van de koning, Prahalad, weigerde zijn vader te aanbidden. Prahalad aanbid Vishnu, de beschermgod van het heelal. De koning verzint met zijn zus Holika een list om Prahalad te vermoorden. Holika beweert tegenover Prahalad dat ook zij Vishnu aanbidt. Samen met Prahalad wil zij op een brandstapel klimmen als offer voor Vishnu. Prahalad stemt hiermee in, niet wetende dat Holika een onbrandbaar kleed aantrekt. De brandstapel wordt gemaakt en Holika en Prahalad beklimmen de brandstapel. Op dat moment verschijnt Vishnu, die Prahalad redt uit het vuur. De koning en zijn zus Holika vinden de dood. De dag waarop dit alles gebeurde, wordt door de hindoes jaarlijks herdacht met Holi. Ze vieren de overwinning van het goede op het kwade. De oorsprong van het feest ligt dus al ver in de geschiedenis van de hindoes en heeft zijn eigen boodschap. Maar, Holi wordt gevierd naar aanleiding van meerdere gebeurtenissen. Holi symboliseert de overwinning van het goede op het kwaad, van licht op de duisternis en van recht op onrecht. In India en Nepal wordt tegelijkertijd het nieuwe jaar ingeluid.

Wat zijn de tradities, gewoontes en rituelen van dit feest?

Veertig dagen voordat men Holi viert, zijn de voorbereidingen al getroffen (Ganeri, 1997). Dan wordt het feest al ingeluid met het planten van een Holika, een plantje. Dit is het teken voor het begin van de lente. De winter heeft zijn hoogtepunten gehad, de dagen worden weer langer en de zon laat meer van zich zien. De Holika staat veertig dagen, waarna er een brandstapel omheen wordt gemaakt. Dit gebeurt een dag voor het Holi-feest. Het plantje symboliseert het goede en de brandstapel symboliseert het kwaad. Voordat men de brandstapel in brand steekt, haalt men het plantje weg. Het goede heeft gewonnen van het kwaad. Terwijl er een cirkel van vuur is, wordt er gedanst en gezongen. De dag erna begint een nieuwe maand, Chaitra, en tevens een Nieuwjaar. Dán pas is het Holi en is het tijd om elkaar ‘Subh Holi’ te wensen, oftewel ‘Gelukkig Nieuwjaar.’ Iedereen komt samen, eten en drinken wordt tevoorschijn gehaald en langzaam maar zeker verandert iedereen in een kleurrijk figuur. Dit gebeurt door middel van elkaar natspuiten en besprenkelen met water en gekleurd poeder. Je zou het kunnen vergelijken met het Nederlandse carnaval. De bestaande normen en regels vallen even weg en alles mag. Er wordt veel gezongen en iedereen gaat de straat op om elkaar nat te maken. ’s Avonds bezoeken de mensen hun familie en geven lekkernijen cadeau.

Lesidee

Verhalen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten