maandag 1 februari 2010

Extra feesten Jodendom

Bar Mitswa

Stuart (2003) vertelt het volgende over Bar Mitswa. Dit is de benaming voor het bereiken van volwassenheid voor jongens op de dag na hun dertiende, respectievelijk meisjes op de dag na hun twaalfde dag. Vanaf dat moment zijn ze ook religieus meerderjarig en worden ze erkend als een volwaardig lid van de joodse gemeente.

Een belangrijke traditie bij dit gebeuren is dat het kind een gedeelte uit de Thora moet voorlezen. Ter voorbereiding hebben de kinderen de geboden geleerd, zodat zij hun huis, lichaam en eten rein houden. De kinderen krijgen geschenken van familie en gasten.


Holocaustdag - Jom ha Shoa (27 Nisan, 21 april 2009, 11 april 2010)

Op deze dag worden de 6 miljoen Joden herdacht, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vernietigd. Door de Joden wordt de Holocaust echter Shoa genoemd. Dit, omdat Holocaust offer betekent. De Joden zien het niet als offer en noemen het daarom Shoa, wat vernietiging betekent. Zij doen dit voornamelijk uit respect voor de slachtoffers.


Joods Nieuwjaar – Rosj Hasjana (1 en 2 Tisjri, 19 en 20 september 2009, 9 en 10 september 2010)

Dit wordt gevierd op de eerste en tweede dag van de zevende maand: Tisjri. Men gaat op deze dag de jaren tellen, inclusief het sjabbatsjaar en het jubeljaar (Stuart, 2003). Deze dag geldt ook als de geboortedag en collectieve verjaardag van de mens. Zo zegt een Joods boek dat God op deze dag over iedereen die op deze wereld gekomen zijn oordeelt. De Joden wensen elkaar sjana tova (gelukkig Nieuwjaar). Thuis wordt het gevierd met een feestelijke maaltijd met veel zoetigheid.


Joodse besnijdenis – Briet Mila

Dit begon in de tijd van Abram. Hij liet zichzelf besnijden toen hij 99 jaar oud was. Volgens de traditie leidt het besnijden tot lichamelijke perfectie. Dit gebeurt op de achtste dag na de geboorte. Het gebeuren dient openbaar te gebeuren, dit omdat Joden zich niet moeten schamen om hun plichten uit te voeren. Is een kind op de Bar Mitswa nog steeds niet besneden, dan kan hij niet voorlezen uit de Thora. Het wordt gezien als een eeuwig verbond met de Schepper.


Vreugde der wet – Simchat Tora (23 Tisjri, 11 oktober 2009, 1 oktober 2010)

Op deze feestdag wordt er gedankt voor de Tora, de wetten in het Joodse geloof, die tevens de eerste 5 boeken zijn uit de Tenach. Op deze dag wordt dan ook veel aandacht geschonken aan deze dagen, door ze bijvoorbeeld te gaan bestuderen. In synagogen worden er feestpartijen gehouden, waarbij iedereen een Tora in de hand houdt. Er wordt met vlaggetjes gezwaaid en iedereen draagt zijn mooiste kleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten