maandag 1 februari 2010

Pitr Paksha

Wat is de betekenis en inhoud van dit feest?
Tijdens dit feest eren de hindoes hun ouders, voorouders en de goden en lossen ze hun schulden aan hen af. Voor de ouders betekent dat verzorging, voorouders krijgen voedsel en bloemen. Verder eren ze hen tijdens erediensten, poedja's. Een restschuld lost men af met Pitri Poedja. De voorouders zullen er dan een jaar lang voor zorgen dat het met hun nakomelingen goed gaat. Het feest wordt op verschillende manieren aangeduid: Pitra Paksj, Pitra Paksh, Pitr Paksh, Pitr Paksh (Abhilash, 2007).
Tijdens Pitr Paksha is de shraadh (offerplechtigheden) bijzonder belangrijk en vooral op de laatste dag als het nieuwe maan is. Dan zorgt de god Yama ervoor dat de offergaven onmiddellijk naar alle voorouders worden gebracht. Zelfs voorouders die geen kinderen hebben, krijgen dan offergaven van mensen die de shraadh uitvoeren. Deze tijd van het jaar is dus de meest geschikte tijd om àlle voorouders en goden eer te bewijzen en niet alleen de ouders, grootouders en overgrootouders. Brahma wordt gezien als de eerste pitri. De zielen van voorouders hebben water en voedsel nodig, ook als ze nog niet in een ander lichaam op aarde zijn teruggekeerd. Ze krijgen dat door de shraadh. Ook laten hindoes met het offerfeest hun voorouders zien dat ze dankbaar zijn voor wat ze voor hen gedaan hebben door hen te verzorgen toen ze nog kind waren en door ook na hun dood ervoor te zorgen dat ze niets tekort komen.

Wat zijn de tradities, gewoontes en rituelen van dit feest?
Tijdens dit feest is het belangrijkste de “shraad”. Deze offerplechtigheid wordt gedaan door de oudste of enige zoon van de familie en door een priester. Dochters mogen het niet doen, daarom is het voor hindoes belangrijk dat ze een zoon hebben. De zoon en de priester brengen de zielen van de dode familieleden offers van bloemen, water en voedsel. Dat voedsel
bestaat uit drie ballen van rijstmeel of drie stukken gebak en de priester eet van dit voedsel. Één rijstbal wordt in het water gegooid om de god van de maan te eren en deze god geeft het offer door aan de nadere goden. De tweede rijstbal wordt opgegeten door de echtgenote van de man die de offerplechtigheid houdt. Met deze gift wil de man de goden vragen dat die ervoor zorgen dat ze veel kinderen krijgen. De derde rijstbal wordt verbrand als gift aan de goden opdat die voor voorspoed en geluk zullen zorgen.

Lesidee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten