maandag 1 februari 2010

Hemelvaart

Wat is de betekenis en inhoud van het feest?
Deze dag wordt herdacht dat Jezus in de Hemel werd opgenomen. De herrijzenis van Jezus vindt 40 dagen na Pasen plaats. Jezus, de zoon van God, is volgens de Christen op deze dag naar de Hemel gegaan. Jezus was wederopgestaan nadat hij was gekruisigd. Na deze wederopstandig heeft hij weer geleefd en is hij onder de mensen gekomen om zijn boodschap over te brengen. Hij is onder andere door drie vrouwen en een groep volgelingen gezien.
Hij riep aan het eind van de tijd dat hij was teruggekeerd op de aarde zijn volgelingen bij elkaar, samen gingen zij naar de berg aan de Oostkant van Jeruzalem. Hij vertelde hen hier dat hij klaar was met zijn werk en dat het tijd was om naar de Hemel te vertrekken. Toen Jezus naar de Hemel wilde gaan verschenen er engelen die de verdrietige volgelingen vertelde dat er een tijd zou gaan komen waarin hij weer terug zou keren. Jezus had zijn volgelingen dan ook de opdracht gegeven na zijn vertrek te wachten op de komst van de Heilige Geest.
Toen hij zijn “doel” bereikt had en zijn zogenaamde “taak” had vervuld was het tijd voor hem om naar de Hemel te gaan. De Hemel wordt ook wel gezien als de uiteindelijke plaats waar iedereen welkom is. Deze plaats wordt gezien als het uiteindelijke doel.
Hemelvaart wordt ook wel kort samengevat in een aantal krachtige woorden: Jezus’ verheffing aan Gods rechterhand. (Penney, S., 2000)

Wat zijn de tradities, gewoontes en rituelen van dit feest?
Tot de vierde eeuw na Christus was Hemelvaart geen apart feest dat gevierd werd. De hemelvaart van Jezus werd meer als onderdeel gezien van het gehele Pinksterfeest. In de vijfde eeuw werd Hemelvaartsdag een apart feest dat gevierd werd. In de middeleeuwen was Hemelvaart zelfs het afsluitende feest van de hele Paasperiode. Op Hemelvaartsdag werd de Paaskaars gedoofd als symbool voor de afsluiting van de Paasperiode. Nu blijft daarentegen de Paaskaars aan gedurende de gehele Paastijd. Dit omdat ze willen laten zien dat Jezus voortleeft. Op deze manier laten zij zien dat Jezus een voortdurende en blijvende aanwezigheid heeft binnen de geloofsgemeenschap. Van vroeger tot nu gingen en gaan er mensen dauwtrappen ter traditie van de Hemelvaart. Zij denken dat dit ritueel een magische en genezende werking zal hebben en magische krachten geven. Het herinnert aan de tocht van Jezus naar de Olijfberg. Als vervolg op het dauwtrappen gaan deze personen naar de kerk om de mis bij te wonen. Hemelvaartsdag wordt in Nederland als vrije dag beschouwd. Op deze dag zijn er allerlei festiviteiten die zowel als jong en oud bezocht kunnen worden. (Wereldfeesten Almanak, 2008)

Lesidee
Verhalen
Liedjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten