maandag 1 februari 2010

Lesidee Pesach

Middenbouw: instuderen van een gedichtje

Benodigdheden:
- Voor ieder kind het gedichtje.
- Het verhaal over Pesach

Lesdoelen:
- De leerlingen maken kennis met de Joodse versie van Pasen.
- De leerlingen leren het verschil tussen de Christelijke en Joodse versie

Korte beschrijving van les:
Tijdens deze les wordt er kort ingegaan op Pasen, daarbij wordt de kinderen verteld dat de Joodse versie net iets anders is. De leerkracht leest het Pesachverhaal voor en bespreekt deze met de leerlingen. Zij hebben de ruimte om hierover vragen te stellen. Verder gaan ze aan de slag met het gedichtje. Nu is het de bedoeling dat een aantal leerlingen een regel van het gedichtje krijgen. Dit studeren ze dan met zijn allen in. Wanneer dit gebeurd is, krijgt het groepje de gelegenheid om het voor de rest van de klas te presenteren.

Eventuele andere lesideeen:

- Onderbouw: het tekenen van een aantal van de 10 plagen, zoals bijvoorbeeld kikkers en hagel. Daarna ophangen in de klas.
- Onderbouw: op een simpele manier met de gehele klas het klaslokaal schoonmaken. Hierbij kun je denken aan het schoonmaken van de kwasten, vegen, de borden schoonmaken en dergelijke.
- Bovenbouw: het voorbereiden van een toneelstukje, waarbij iedereen een bepaalde rol heeft. Een rol als een plaag kan natuurlijk ook.
- Bovenbouw: ongezuurd brood maken en daarna met zijn allen opeten. Let er wel op dat de betekenis van dit brood duidelijk wordt, namelijk de haast waarmee de Joden uit Egypte zijn vertrokken.
- Bovenbouw: het kijken van de film ‘Prince of Egypt’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten