maandag 1 februari 2010

Lesidee Kerstfeest

Onderbouw: maken van kerstengeltjes

Benodigdheden:
- scharen
- lijm
- aluminiumfolie
- wol
- gouden wol
- gekleurd papier (rood, groen, huidskleur, zwart....)

Lesdoelen:
- de leerlingen leren secuur te knippen
- de leerlingen denken na over de uiterlijke kenmerken van een kerstengeltjes
- de leerlingen leren hun fantasie te gebruiken

Korte beschrijving van les:
Deze les gaan de leerlingen aan de slag met het maken van kerstengeltjes. Deze engeltjes worden gemaakt van gekleurd papier. De leerlingen knippen zelf het lichaampje uit en maken er een leuk hoofdje bij. Het is de bedoeling dat alleen het rompje van het engeltje geknipt wordt. Het engeltje hoeft dus geen beentjes en armpjes te krijgen. Het hoofdje plakken zij op het lichaam. De leerlingen maken twee voetjes en knippen twee vleugels uit op aluminiumfolie die zij vervolgens op dikker papier plakken. De voetjes kunnen aan wollen draadjes onder het rompje geplakt worden. Op deze manier krijgt het engeltje korte, bungelende beentjes. De vleugels kunnen ook op de juiste plaats opgeplakt worden zodat het een echt engeltje wordt.

Eventuele andere lesideeen:

- maken van kerstmannen van papier. Deze kerstmannen kun je versieren met watten om een leuke, grote baard te maken en eventueel de bonte delen van de kleding te versieren. Na afloop kunnen deze door de klas opgehangen worden. (onderbouw en middenbouw)

- kerststukjes maken van natuurlijke materialen. Er kan met behulp van oase en leuke takjes en versieringen leuke kersstukjes gemaakt worden. Deze kunnen neergezet worden tijdens het kerstontbijt of kerstdiner op school (alle bouwen)

- waxinelicht-houdertjes versieren. Deze houdertjes kunnen gemaakt worden van glazen potjes. Hierop kan doorzichtig papier geplakt worden en kan er gebruik gemaakt worden van glitters als extra versiering. Wel moet opgelet worden dat de kaarsjes goed afgesloten staan, dit vanwege de brandveiligheid (onderbouw en middenbouw)

- maken van collage van de stal. Dit kan gedaan worden met een open schoenendoos die op zijn kant wordt gezet. Hierin kunnen de leerlingen op de binnenkant uit tijdschriften en dergelijke afbeeldingen halen om zo de kerststal te vullen zodat deze compleet is. Als extra versiering kan gebruik gemaakt worden van stro voor op de grond (middenbouw en bovenbouw)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten