maandag 1 februari 2010

Pinksteren

Wat is de betekenis en inhoud van het feest?
Pinksteren herdenkt het moment van de eerste verkondiging van het evangelie. Op de dag van Pinksteren werd door de Apostelen voor het eerst na Pasen (50 dagen na Pasen) verkondigd en naar buiten gegaan. Ze spraken in allerlei talen de mensen toe. Zij zijn voor het eerst in staat om vol overtuiging en duidelijkheid te spreken over hun geloof. Ze zijn vol overtuigd van hun geloof; Jezus en God. Ze spraken de mensen toe, velen geloofden in hen en bekeerden zich. Ze lieten zich dopen en werden onderdeel van het Christelijke geloof. Die dagen worden ook wel gezien als de dagen waarom de gemeenschap van de Christelijke gelovigen is geboren. (Penney, S., 2000)


Wat zijn de tradities, gewoontes en rituelen van dit feest?
Pinksteren wordt over het algemeen alleen nog in de kerk gevierd, de dag zelf wordt ook de stichting van de Rooms-Katholieke kerk herdacht. In de kerken wordt deze dagen vooral veel gebeden.
Pinksteren bestaat uit eerste en tweede Pinksterdag, vaak worden er op deze twee dagen veel activiteiten georganiseerd zoals kermissen, markten en wedstrijden. Om te benadrukken dat het een Hoogfeest is net zoals Kerst en Pasen bestaat Pinksteren uit eerste en tweede Pinksterdag. Tijdens de Pinksterdagen worden er zoals al benoemd werd veel activiteiten en festiviteiten georganiseerd. Een bekende festiviteit is Pinkpop, dit muzikale feest wordt ieder jaar tijdens de Pinksterdagen gevierd. (Stichting Interkerk, 2008)

Lesidee
Verhalen
Liedjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten